Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК България подкрепи почистването на Стара планина, в рамките на кампанията "Да изчистим България"

ЕКОПАК България подкрепи почистването на Стара планина, в рамките на кампанията "Да изчистим България"

22.07.2013

Кампанията "Да изчистим България" продължи и след голямото чистене на 20 април. В периода 13-20 юли бе организирана първата лятна регионална акция за почистване на Стара планина.  Над 3000 доброволци  взеха участие във високопланинската акция, като най-много имаше в районите на Етрополе, Габрово и Велико Търново. В последния ден от инициативата за почистване на Стара планина бяха проведени едновременно 8 акции, а желаещите да изчистят в почивния ден бяха близо 800 души.Въпреки, че локациите бяха разположени на средната надморска височина от 1500-2000 метра, изискващи преходи не по-кратки от 2 часа, ангажираните доброволци успяха да съберат повече от 160 тона отпадъци.

ЕКОПАК подпомогна инициативата чували и ръкавици на общините-партньори – Етрополе, Сопот, Елена и Велико Търново.

Сдружение „За Земята” почистиха от високопланинските местности в района на Централния Балкан още 21 тона боклуци, от които 8,3 тона метал и 1,3 строителни отпадъци. Над 150 души обединиха усилията и специализираните си умения за изчистването на труднодостъпните хижите Соколна, Амбарица, Плевен и Тъжа, заслоните Ботев и Маринка, връх Ботев и връх Голям Кадемлия (Триглав) на територията на Национален парк Централен Балкан.

Доброволците от Сдружение „За Земята” призоваха за промяна в отношението на всеки един от нас към отпадъците чрез посланието “Боклукът в раницата”, както и за съдействие и разбирателство между отговорните институции, като МОСВ, парковите дирекции, БТС, хижари и други работещи в парка.

Следващата мащабна акция за почистване е предвидена за периода 3-11 август, когато кампанията „Да изчистим България” ще се пренесе на българското Черноморие. 

По материали от  www.btv.bg/da-izchistim.

Виж видео

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци