Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК България и община Пловдив организират събитие на 23 март на площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа

ЕКОПАК България и община Пловдив организират събитие на 23 март на площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа

20.03.2013

От 1 март тази година гражданите на най-големия по територия и население район в Община Пловдив – „Централен“, ще могат да изхвърлят разделно отпадъците си от опаковки в трицветните контейнери на ЕКОПАК. В Пловдив организацията обслужва район Тракия от 2009 година, където има разположени 110 тройки контейнери..

В район „Централен" са поставени 104 тройки на определени места в района  според броя жители и местата, където се генерира най-голямо количество отпадъци. Сините и жълти контейнери са от типа „ракла" /с капак/, а зелените от типа „иглу". На всички контейнери има поставена обяснителна маркировка с информация за това какви отпадъци могат и какви не могат да се изхвърлят в тях:

  • Синият контейнер е предназначен за хартиени опаковки – велпапе и картони.
  • Жълтият е за пластмасови и метални опаковки – алуминиеви и стоманени, ПЕТ, полиетилен, полистирол, полипропилен.
  • Зеленият контейнер е за стъклени опаковки. В тях не трябва да се изхвърля прозоречно стъкло, огледала, порцелан, защото технологичния процес при тяхното рециклиране е различен.

Контейнерите ще се обслужват по график -  сини и жълти веднъж седмично, зелени веднъж месечно.

Всички разходи за поставяне, обслужване на контейнерите и последваща обработка на събраните в тях отпадъци са за сметка на ЕКОПАК. Общинското предприятие „Чистота Пловдив“ ще транспортира разделно събраните отпадъци от опаковки от контейнерите за разделно събиране до площадка за предварително третиране на отпадъците на територията на града, където се извършва сортирането им. След това отпадъците се сортират по вид и качество, извършва се балиране и се транспортират до преработвателните предприятия, с които ЕКОПАК България има сключени договори.

Разделното събиране на отпадъците от опаковки в централния район ще допринесе за намаляване на количествата отпадъци с 12 482,5 м3  годишно.
 
Гражданите могат да намерят полезна информация за разделното събиране, за пътя на боклука, както и отговори на много други върпоси, които ги интересуват, на интернет страницата www.ecopack.bg или да се обадят на безплатния телефон за въпроси и сигнали – 0800 1 5253. ЕКОПАК България държи изключително много на двустанната връзка и близкото сътрудничество с гражданите, за да може системата да работи максимално добре и да има реални ползи за околната среда и средата, в която живеем.

По повод навлизането в района, на 23 март ЕКОПАК, съвместно с Община Пловдив, организира специално събитие в центъра на Пловдив на площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа. Там ще ви посрещнат с магическото шоу „Боклукът не изчезва сам“ на илюзиониста Мистър Джими. Той ще демонстрира как отпадъци могат да се превърнат в нови полезни неща – точно както отпадъците от опаковки, изхвърлени в трицветните контейнери на ЕКОПАК. Интерактивната игра „Стани Екогерой“, пък ще провери какво знаят децата за разделното събиране, кой цвят контейнер за кои отпадъци е, ползата от рециклирането за околната среда, града и обществото като цяло. Най-знаещите ги очакват много награди, а всички – много добро настроение!

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци