Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК България и Община Перник в сътрудничество за изграждането на ефективна система за разделно събиране на отпадъци от опаковки

ЕКОПАК България и Община Перник в сътрудничество за изграждането на ефективна система за разделно събиране на отпадъци от опаковки

22.04.2014

EКОПАК България, най-голямата организация за оползотворяването на отпадъци от опаковки, започна изграждане на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки в гр. Перник.

Проектът предвижда до края на месец април 2014 г. в града да бъдат разположени общо 480 контейнера с общ обем 592 хиляди литра. Контейнерите ще бъдат разположени на 160 места в града, определени от общината. Всяка точка ще съдържа:

син контейнер тип „Ракла“ – за събиране на хартиени и картонени опаковки;

- жълт контейнер тип „Ракла“ – за събиране на пластмасови и метални опаковки и

- зелен контейнер тип „Иглу“ за събиране на стъклени опаковки.

Първоначално обслужването на контейнерите ще бъде 3 пъти месечно за жълтите и сините контейнери и един път на два месеца за зелените контейнери. След това, ако се установи генериране на по-голямо количество отпадъци от опаковки, графика ще бъде съответно променен. Много важно е гражданите да знаят, че в един ден се обслужват само един вид контейнери. На обслужващите камиони ще има табели обозначаващи кой вид контейнери се събират в този ден, както и номера на безплатния "зелен" телефон на ЕКОПАК, на който гражданите могат да сигнализират при нарушение.

Във връзка със стартирането на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в Община Перник ще бъде проведена и специална кампания за информиране на населението. Тя ще стартира на 26 април с концерт в рамките на инициативата „Да изчистим България!“. Концертът ще се състои на пл. „Кракра Пернишки“ и ще започне в 16:30 часа.  

В него ще участват фокусникът Мистър Джими, Тома Здравков (Тома от "Мюзик Айдъл") с групата си, Васил Чергов и Николина Атанасова ( от "Гласът на България"), както и две хип-хоп формации от Перник. Общината и ЕКОПАК ще разпространят информационни материали, от които гражданите на Перник да научат повече за ползите от разделното събиране и да получат отговори на въпросите, които ги вълнуват.

Като част от проекта, от днес специалния 3D Еко-бус на ЕКОПАК започна обиколката си в училищата от града. Всички ученици от 1-ви до 4-ти клас ще имат възможност да го посетят и ще получат нови знания за разделното събиране на отпадъци от опаковки и как с това помагаме на природата.

Повече информация за 3D Екобуса може да намерите на www.ecopack.bg/ecobus.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци