Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК България АД и Община Пловдив с нови информационно-образователни инициативи в подкрепа на разделното събиране на отпадъци от опаковки

ЕКОПАК България АД и Община Пловдив с нови информационно-образователни инициативи в подкрепа на разделното събиране на отпадъци от опаковки

03.09.2014

Стартира нов етап от единствения по рода си в България проект за сепариране и рециклиране на картонени опаковки за течности, провеждан от ЕКОПАК съвместно с общините Пловдив, Бургас и София и подкрепен от най-големия в света производител на този тип опаковки – Тетра Пак. Целта на проекта е да се намали обемът на депонираните отпадъци и да се повиши количеството разделно събирани и рециклирани картонени опаковки за течности, с всички положителни резултати от този процес – по-ефективна икономика, по-чисти, по-зелени и по-красиви градове.

Материалите, от които са направени кутиите – картон, пластмаса и алуминий, подлежат 100% на рециклиране. Популяризирането на този факт е в основата на новите информационно-образователната инициативи в рамките на проекта. Те са насочени преди всичко към основните потребители на продукти, опаковани с такива опаковки – децата и техните семейства. В проекта са включени няколко основни кампании:

  • „Голямото събиране“ обхваща всички училища в районите, обслужвани от ЕКОПАК в гр. Пловдив. В продължение на близо две седмици учениците ще събират празни опаковки от сок и мляко. Училището, събрало най-много, ще спечели голямата награда – мултимедиен проектор. Официалните правила на кампанията може да изтеглите от тук. Със събраните от всички училища кутии на 27 септември ще бъде построен макет на една от сградите, символ на Стария континент – Колизеумът в Рим. Сградата е специално подбрана, като референция към богатото антично минало на гр. Пловдив. Построяването на модела ще бъде съпътствано от детски празник със забавни образователни работилници и спортни състезания, свързани с оползотворяването на отпадъци от опаковки и опазването на околната среда. 
  • „Промени това място“ - поощрява събирането на опаковки от течности сред домакинствата в конкретен квартал на града. На обособено място в градинката до Търговски център „Грант" е поставена метална клетка, в която гражданите могат да изхвърлят своите картонени опаковки от течности. Събраното количество ще бъде предадено за рециклиране, а като награда ЕКОПАК ще предостави пейки за градинката.
  • „Изхвърли опаковката в синия контейнер“ е инициатива, насочена към клиентите на търговска верига "КАРФУР", която от самото начало подкрепи проекта. На практика магазините за хранителни стоки са мястото, от където опаковките за течности навлизат в ежедневието ни. Специални информационни материали, поставени на съответните щандове в тези магазините ще приканват клиентите да изхвърлят тези опаковки след употребата им в сините контейнери на ЕКОПАК., тъй като са „пълни с ценни природни ресурси“.

Инициативите на "ЕКОПАК България" АД в гр. Пловдив, са част от цялостната дейност на организацията за оползотворяване на отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата.

Официални правила на кампанията „ГОЛЯМОТО СЪБИРАНЕ НА ПРАЗНИ КУТИИ ОТ СОК И МЛЯКО“.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци