Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Еко Шатрата на Архитекти на бъдещето в Шумен!

Еко Шатрата на Архитекти на бъдещето в Шумен!

18.05.2011

През най-хубавия месец на годината – месец май, от 19 до 21 на площад „Освобождение” в гр. Шумен, ще бъде разположена Еко шатрата на ЕКОПАК.В рамките на месеците април, май и юни, „ЕКОПАК България” АД, най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, стартира втория етап от националнаинформационно-образователна кампания за мотивиране на гражданите за участие в системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, под надслов „Архитекти на бъдещето”. По време на първия етап през октомври и ноември 2010г. еко-шатрата беше гост на 6 български града - Бургас, Варна, Добрич, Русе, Плевен и Стара Загора и беше посетена от над 50 000 души.

Кампанията ще продължи да информира и образова гражданите относно практиките за разделно събиране на отпадъци от опаковки и процеса по преработката им,  до суровини за производство. Втория етап на кампанията ще обхване нови 6 града- София Монтана, Велико Търново, Шумен, Хасково и Кюстендил.  

В продължение на 6 поредни седмици,  в периода 14 април -  4 юни „ЕКОПАК България” АД ще гостува на гореизброените областни центрове, от сряда до неделя. За целите на проекта на предварително определена комуникативна точка в центъра на всеки един от градовете, на площ от 100 кв.м. ще бъде разположена „ЕКО шатрата на ЕКОПАК”.

Шатрата е разделена на 3 равни по площ зони, които символизират 3-те типа отпадъци от опаковки – пластмасови и метални, стъклени и хартиени. Във всяка една стая ще бъдат обособени 3 къта. В първия - мултимедиен кът, на 42 инчови екрани ще се прожектират специално заснети образователни филми. Втори кът дава представа за „пътя на отпадъка” – инсталация показваща нагледно стадиите на преработка на отпадъците от метал, пластмаса, хартия и стъкло до суровини за производство на опаковки. В третия кът ще бъдат представени арт произведения, изработени от опаковки и отпадъци - от метал, пластмаса, хартия и стъкло. Всички предмети са изработени специално за кампанията.

Целта на кампанията на „ЕКОПАК България” е да информира и мотивира хората да събират разделно своите отпадъци от опаковки, като по този начин да допринасат за спестяването на ресурси и опазването на околната среда. Тъй като приоритета към образоване за отговорно отношение към разделянето на отпадъци са деца и подрастващи, от компанията ще обърнат специално внимание на именно на тях. По време на кампанията, в шатрата ще има екипи на Екопак, които ще бъдат на разположение на всички посетители и ще отговарят на запитвания относно процеса за разделно събиране и рециклиране на отпадъците, както за ползите от това.

Екопак работи в община Шумен от 2007 г. и обхваща в система за разделно събиране на отпадъци от опаковки северната част на града. В цветните контейнери на Екопак България за 2010 г. в община Шумен бяха събрани и предадени за рециклиране 72 750 кг. стъкло, 169 380 кг. хартия и 89 832 кг. пластмаса. Това означава, че благодарение на гражданите на Шумен, които събират разделно своите отпадъци, са спасени от изсичане 2210 дървета, спестена е електрическа енергия, ползвана от едно българско домакинство за 180 години, 5 383 530 литра питейна вода, както и са спестени 678 куб.м. обем в депото за отпадъци.

Скъпи жители на град Шумен, заповядайте на площад "Освобождение", за да получите отговор на въпросите, които ви вълнуват, свързани с разделното събиране на отпадъци от опаковки.

Датите по градове са:

София, откриване (14-16 април), Монтана (28 – 30 април), Велико Търново (12-14 май), Шумен (19-21 май), Хасково (26-28 май), Кюстендил (2-4 юни

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци