Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Децата в Пловдив събраха 4,2 тона хартия за рециклиране и спасиха 55 дървета

Децата в Пловдив събраха 4,2 тона хартия за рециклиране и спасиха 55 дървета

07.09.2015

На 5 септември 2015 г. пловдивските деца се включиха в детския празник „Стара хартия за нова книга“. Инициативата се провежда за трета поредна година, като за първи път в Пловдив. Всяко дете с възрастен придружител, което донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, си избра нова детска книжка от над 100-те заглавия, осигурени от партньорите на кампанията.

В Пловдив децата предадоха 4,2 тона хартия за рециклиране и получиха над 1000 книжки. С това само в първия етап от кампанията бяха спасени от изсичане 55 дървета. 

Настроението по време на цялата акция беше празнично. Под наслов „Почисти и прочети“ децата се забавляваха с екотеатъра „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”, представен от Театъра на приказките – София, музика, танци и игри, както и интересни предизвикателства с много изненади и награди от партньорите и организаторите на празника. Специалната екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци подсказа незаменими идеи на малчуганите как могат да оползотворяват на пръв поглед непотребните им вещи.

Инициатори на събитието са „ЕКОПАК България“ и книжен център „Гринуич“. Акцията в Пловдив се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив 2019, Народна библиотека „Иван Вазов“, СНЦ „Писалка и перо“ и ОП „Чистота“ – Пловдив. Партньори са издателствата „Ентусиаст“ и „Книгомания“ и кампанията „Забавното лятно четене“, а официален медийни партньори са телевизия БНТ, dnes.bg, az-deteto.bg, ploshtadslaveikov.com. За да се случи събитието заслуга имат генералният спонсор издателство „Хермес“, издателствата „Бард“, „Фют, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „БГ книга“, които предоставиха свои книги, с които да зарадваме всички малки любители на рециклирането. „Албо Груп“, партньори на книжен център „Гринуич“, се погрижиха да има много подаръци за всички любознателни деца във викторините.

Следващите празници са в Русе (12 септември) и София (13 септември).

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци