Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Айтос постави рекорд по количество разделно събрани опаковки в мобилния ЕКОПАК-пункт

Айтос постави рекорд по количество разделно събрани опаковки в мобилния ЕКОПАК-пункт

10.11.2008

Повече от 100 кг. опаковки бяха събрани разделно само за час в центъра на Айтос. Там се състоя образователния спектакъл от кампанията на ЕКОПАК «Бъди модерен! Събирай разделно!» и първото по рода си екологично роуд-шоу. Жителите на града носеха специално за събитието празни опаковки от хартия, пластмаса, метал и стъкло, с които препълниха за минути трите цветни контейнера от мобилния ЕКОПАК-пункт. Наложи се контейнерите да бъдат извозени и да бъдат доставени нови празни контейнери, което се случва за първи път от началото на кампанията през м. Май 2008.

Айтос е една от 95-те общини-партьнори на ЕКОПАК, включени в образователната кампания «Бъди модерен! Събирай разделно!». Пътуващият екип събра малки и големи на весел образователен спектакъл с много игри, викторини, награди и изненади.  Всеки, който носеше празни опаковки и ги изхвърляше в мобилния ЕКОПАК пункт, получаваше подарък-изненада, а всички присъстващи участваха в томбола за голямата награда - контейнер за разделно събиране у дома. Той беше спечелен от Виолета Георгиева.

На събитието присъства кметът на Айтос Евгени Врабчев, представители на общинската администрация, управителят на сметоизвозващата фирма и други. Тяхната съпричастност ни дава основание да вярваме, че разделното събиране в Айтос ще бъде подкрепено и от хората в града и системата бързо ще заработи ефективно, подчертаха от ЕКОПАК. Организацията започна изграждането на системата с три цветни контейнера в началото на октомври, след изтеглянето на Екобулпак. Разположени са 120 контейнера на 40 точки в града: син - за хартиени и картонени опаковки, жълт - за пластмаса и метал и зелен - за стъкло. Предстои поставянето на още 57 контейнера в 19 точки. Това е най-масово прилаганата в Европа и ефективна от икономическа гледна точка система за разделно събиране, основана на максимално разделяне на отпадъците още от първоизточника - домакинствата, офисите, магазините. Тя позволява събиране на чисти суровини, годни за рециклиране в целия си обем и разумна себестойност на тяхното сепариране. Хората в Айтос са изправени пред предизвикателството да привикнат от разделно събиране в два контейнера към разделно събиране на опаковки в три цветни контейнера. Затова и от ЕКОПАК предприеха активна образователна програма, която стартира с тридневна-промоция и раздаване на образователни материали и образователен еко-спектакъл. В общината стартира и кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!",  чиято цел е да мотивира хората да разделят отпадъците и да допринесат за чистотата и благосъстоянието на своя град. За събраните количества годни за рециклиране отпадъци от опаковки в трите цветни контейнера, ЕКОПАК ще направи подобрения в градската среда по определена схема: за всеки тон събрани хартиени опаковки - ще бъдат засадени дървета; за всеки тон събрани стъклени опаковки - ще бъдат реновирани улични лампи; за всеки тон събрани пластмасови/метални опаковки - ще бъдат предоставени eнергоспестяващи лампи за детска градина или училище.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци