Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »300 ДЪРВЕТА БЯХА ЗАСАДЕНИ В ПЪРВАТА ГОРА НА „МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД“

300 ДЪРВЕТА БЯХА ЗАСАДЕНИ В ПЪРВАТА ГОРА НА „МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД“

26.09.2015

Рафи и Играта се включиха в инициативата и засадиха своето дърво заедно със стотици доброволци в Банкя

 

Стотици любители на природата дадоха своя принос за увеличаването на горския фонд на страната и опазването на природата в осмото издание на инициативата „Моят зелен град“. Тази събота присъстващите доброволци от Системата на Coca-Cola  в България и ЕКОПАК засадиха 300 дървета на територията на Банкя. Там стана реалност и първата гора, създадена в рамките на еко кампанията.

За да засадят своето дърво, в града дойдоха и тийн идолите Рафи и Играта. Талантливите изпълнители се включиха активно в съботната инициатива и дори успяха да направят свои табелки, на които изписаха имената си и ги поставиха на засаденото от тях дърво.

Като част от инициативата беше реновиран първият каптаж и „Взовия дъб“ в града, където Иван Вазов е написал своя разказ „Утро в Банки“ през 1913 г.

Официален старт на най-зеленото издание на „Моят зелен град“ дадоха досегашният кмет на Община Банкя – Рангел Марков, общинският съветник Ана Стойкова, изпълнителният директор на Coca-Cola HBCБългария – Светослав Атанасов и изпълнителният директор на ЕКОПАК – Тодор Бургуджиев. Те дадоха своя личен пример и засадиха първото дърво в гората на „Моят зелен град“, като приканиха повече хора да се включат и ежедневно да обръщат внимание на природата, за да може да бъде запазена за бъдещите поколения.

Тази година в „Моят зелен град” имаха възможност да се включат жителите на още 17 населени места:Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Добрич, Сливен, Ямбол, Габрово, Боровец, с. Розово (обл. Пазарджик), Сандански, Берковица, Мъглиж (обл. Ст.Загора), Димитровград и Смолян. Всички те впрегнха своите усилия в засаждане на дървета, почистване и облагородяване на множество региони и ремонтни разчистване на дерета от камъни, както и в ремонтни дейности на църквата в манастир „Света Богородица“. Тази година с активности по залесяване ще се включат и доброволци от Пловдив и Търговище.

В съботния ден се включиха и множество малки еко-любители, които научиха интересни факти за опазването на околната среда. За тях беше организиран и специалния еко-театър „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка” – образователно куклено шоу на ЕКОПАК и „Театър на приказките – София“.

Тази година инициативата „Моят зелен град“ за първи път поставя основен акцент върху залесяването, като част от традиционната кауза за опазване на околната среда и по-зелена България. Кампанията се организира от системата на Coca-Colaв България, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и ЕКОПАК България АД.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци