Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »25 000 ученици научиха как да събират опаковките разделно

25 000 ученици научиха как да събират опаковките разделно

05.06.2009

25 000 ученици от 60 училища в страната се включиха в специален образователен проект за еко-обучение, свързано с разделното събиране на опаковки и опазването на околната среда. В рамките на 2 месеца (от началото на април до края на май) учениците от 1-ви до 4-ти клас участваха във вълнуващо Еко-пътешествие, в което научаваха какво се случва с отпадъците на сметището, как можем да помогнем на природата, като изхвърляме опаковките в синия, жълтия и зеления контейнер и как суровините се връщат при нас под формата на нови полезни предмети. Програмата е разработена от ЕКОПАК и Министерството на образованието и науката в рамките на информационно-образователната кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!".

Специално за Еко-часовете бяха създадени информационни табла, образователни книжки, пъзел и картонена игра. С тяхна помощ учениците се запознаха първо с това какво представлява сметището, където отпадъците се трупат на огромни купчини и замърсяват околната среда в продължение на много години. Един от най-показателните примери за това бе този за пластмасовите бутилки, които се разграждат за приблизително 400 години. През това време те ще отделят вредни вещества като газа метан - един от т.нар. парникови газове, причиняващи глобалното затопляне, който е много по-опасен от въглеродния двуокис. Вместо това, децата вече знаят, че ненужните опаковки, изхвълени разделно в синия, жълтия и зеления контейнер, могат да бъдат употребени отново след като се рециклират. Така те ще се  превърнат в други полезни предмети, като нова книга, пълнеж за зимно яке, ново кенче за безалкохолно или нова стъклена бутилка. Ако правим така с всички опаковки от хартия, пластмаса, метал и стъкло, които ползваме у дома, в училище или на улицата, количествата отпадъци, които изхвърляме на сметищата, ще  намалеят с 1/3.

Eко-часовете на класа са част от кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!", насочена към повишаване ефективността на разделното събиране на опаковки. Тя  се осъществява в 97 общини-партньори и обхваща над 2.6 млн. жители. В рамките на проекта беше проведено първото по рода си екологично роуд-шоу, инициативата „Да направим своя еко-град" и конкурсът „Вкъщи събираме разделно". През 2009 г. кампанията ще продължи с разпространението на домашни контейнери за разделно събиране, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на 50 000 домакинства.

Снимки

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци